Meer impact maken? Elkaar versterken is de sleutel

Impact B Corp Cascais Portugal

"Niet omdat het moet, maar omdat het kan!" Het blijft een goede slogan. Waarom? Volgens mij omdat het gaat over het krijgen van nieuwe energie, wanneer je iets doet vanuit je eigen intrinsieke motivatie en niet omdat het je door een ander wordt opgelegd. Met open vizier en in verbinding met elkaar.

Business as a force for good

Ik had recent een ervaring die mij hier sterk aan deed denken. En wel vanuit de wereldwijde beweging B Corp, waarin bedrijven elkaar versterken om “business as a force for good” in te zetten. Financieel gezonde bedrijven creëren, met tegelijkertijd net zoveel oog voor de planeet en haar inwoners. Waar er wordt gezocht naar het precaire evenwicht tussen geld verdienen en tegelijkertijd investeren in oplossingen die duurzaam zijn voor de meer langere termijn. Want er is geen Planeet B.

B Corp Summer Summit

Het gevoel was sterk aanwezig op een bijzondere plek. Op de jaarlijkse Summit voor Europese B Corps in Cascais, Portugal. Namens dutch, trotse B Corp vanaf het eerste uur, waren Meino en ik daar, samen met 150 andere bedrijven binnen Europa zoals Thermaflex, Ecover, Danone, Triodos Bank, Dopper en nog vele anderen. Wij zijn als dutch actief betrokken bij het vergroten van de B Corp beweging in Nederland en waren daar aanwezig om invulling te geven aan de volgende stap. Door leerervaringen te delen, inspiratie op te doen vanuit ‘best practises’ en te concretiseren hoe we de onderlinge afhankelijkheid die we ervaren ook daadwerkelijk beter benutten om het verschil te maken.

Makkelijker gezegd dan gedaan

‘B the Change’ is soms makkelijk gezegd, maar blijkt in de praktijk vaak weerbarstiger. Want waar begin ik? Wat bereik ik in mijn eentje? Beweeg ik mee of laat ik juist een afwijkend stemgeluid horen? En hoe bouwen we gezamenlijk verder? Het was op de Summer Summit mooi om te zien dat bij bedrijven met de purpose om ‘goed’ zaken te doen, de change allesomvattend is.

Als echte ambassadeurs van B Corp worden de mogelijkheden gezien om zelf en met elkaar steeds beter te worden, ook door de benchmarks die er inmiddels beschikbaar zijn. Er is een ‘ja dus’-mentaliteit en geen ‘ja maar’. We staren ons niet blind op het meten van impact en certificeringen alleen. In tegendeel, we zien dit juist als middel om steeds beter te worden. De verhalen van bedrijven die het meeste energie geven zijn die waarvan je direct ervaart dat de missie echt wordt doorleefd. Die bedrijven dragen met ogenschijnlijk weinig moeite bij. Omdat in hun DNA zit opgesloten dat geld verdienen prima is, maar niet datgene waar de ogen écht van gaan schitteren. Het vergt moed, energie en doorzettingsvermogen om daar te komen. Juist niét omdat het moet, maar omdat het kan, volgen zij hun hart en versterken ze elkaar!

Sluit jij ook aan?

Wil je meer weten over B Corp, kijk dan op www.bcorporation.eu. Wil je ontdekken wat wij voor je kunnen betekenen als het gaat om impact meten, hoe hierop te verbeteren of het verankeren van dit gedachtegoed in de kern van je organisatie? Neem dan contact op met onze sustainability experts

dutch