Digital Transformation: 3 waardevolle lessen

Digital transformation

Of het nu gaat om het MKB-segment of grote corporates, de noodzaak van digital transformation geldt voor elke organisatie. Hoewel deze verandering voor elk bedrijf verschillend is, gaat het altijd over de integratie van digitale technologie in alle onderdelen van het bedrijf. Hierdoor verandert de manier van werken en waarde creëren voor je klant fundamenteel.

Digital transformation is onvermijdelijk

Het is vaak een kwestie van overleven. De klant vraagt er niet alleen om, hij eist om te beginnen een excellente dienstverlening. ’s Avonds laat appen met je energieleverancier, vandaag bestellen dus morgen in huis, of je mobiele provider die proactief uitlegt waarom de laatste factuur hoger of lager uitvalt dan normaal. Het niet aan deze verwachtingen voldoen kost klanten.

Het laatste dat je kunt gebruiken is legacy IT die de processen en dienstverlening van het verleden ondersteunt. Digital transformation gaat over de IT van vandaag, morgen én overmorgen. Ook al weten we nog niet waar we dan staan.

Welke waardevolle lessen zijn er te leren?
  1. Bouw modulaire IT
    Dit gaat over het opbreken van de IT-totaaloplossing in kleine logische bouwblokken die elk een specifieke functionaliteit bedienen. Denk bijvoorbeeld aan een credit check voor consumenten of het opstellen van een digitale factuur. Op deze manier heeft de ontwikkeling van een bouwblok effect in alle bedrijfs- en klantprocessen waar deze wordt gebruikt. Je kunt bouwblokken zelfs verbinden met API’s van derde partijen, zoals de Kamer van Koophandel voor het vullen van je klantinformatie. Hierdoor wordt hergebruik van code simpel en goedkoop.
  1. Gebruik off-the-shelf producten 
    Elke marktgedreven organisatie onderscheidt zich graag van concurrenten voor een betere positie in de markt. IT werd specifiek voor de klant ontwikkeld, hetzij door eigen ontwikkelaars of extern. Hoewel een perfect op maat gemaakt IT-systeem of zelfs –landschap aantrekkelijk lijkt, betekent dit meestal de start van een langdurig en kostbaar traject om de IT aan te passen naar een continu veranderende behoefte in de markt. Daarom zijn off-the-shelf applicaties voor sales, levering, service, CRM en finance een logische keuze. Deze hebben als voordeel dat ze kunnen worden geconfigureerd naar eigen behoefte (dus geen maatwerk) en dat updates, patches, security, beschikbaarheid en native integratie met andere pakketten standaard is. Als bedrijf kun je je dan richten op waar het verschil uiteindelijk gemaakt wordt: de klant.
  1. Werk agile
    De implementatie van een groot IT-systeem duurt traditioneel lang en budgetten worden vaak overschreden. Tegen de tijd dat de oplossing gereed is, is de vraag inmiddels alweer veranderd. Bedrijven die succesvol de stap maken naar off-the-shelf en modulair, beginnen klein. Meestal wordt de focus gelegd op bijvoorbeeld één specifiek bedrijfsproces, een deel van de gewenste functionaliteit en een subset van het product- of dienstenportfolio. Als dit MVP (minimum viable product) naar behoren werkt, kan in snel opvolgende opleveringen de functionaliteit worden uitgebreid. Op deze manier wordt digitale transformatie beheersbaar en stuurbaar.
Digital transformation in jouw organisatie

Dutch heeft ruimschoots ervaring met projecten en programma’s in dit domein bij onder andere telecombedrijven, banken, verzekeraars en energieleveranciers. Wij zien kansen om een boost te geven aan Digital Transformation in BV Nederland. Voel je ook de noodzaak om weer grip te krijgen op je digitale strategie en weer te kunnen focussen op ondernemerschap en de klant? Dan nodig ik je uit om hierover verder te praten.

dutch