4 lessen die ik leerde over succesvol ondernemen

succesvol ondernemen

Start-ups, sociaal ondernemerschap, participatiemaatschappij, de nieuwe economie… Wie is niet bekend met deze termen? Steeds meer mensen nemen het heft in eigen handen en beginnen hun eigen onderneming. Maar hoe zorg je er nu voor dat je onderneming ook succesvol is? Wij verzamelden vier gouden tips voor je. 

Ondernemerschap brengt veel interessante thema’s en dynamiek met zich mee. Bij dutch hebben al 15 jaar lang ondernemerschap hoog in het vaandel staan als integrale aanpak van de implementatieprojecten die wij uitvoeren. Als jong professional, was ik benieuwd naar het reilen en zeilen van ondernemers. Wat is ondernemerschap? Wat maakt een ondernemer mee gedurende de start en opbouw van een onderneming? Hoe ziet de reis van een ondernemer eruit? Wat zijn de behoeftes, de highs en lows, de angsten en de dromen van een ondernemer? Allemaal vragen die te maken hebben met de reis die een ondernemer maakt vanaf het moment dat het idee voor een onderneming ontstaat. Vandaar de term “ondernemers journey”. Met mijn vragen over deze Ondernemers’ Journey ben ik naar verschillende ondernemers toegestapt.  Ik vond deze gouden tips:

1. Hulp vragen is lef!

De ondernemers’ journey is een paradoxale reis, die vaak wordt gekenmerkt door eenzaamheid. “The longer you’re not taking action the more money you’re losing” (quote Carrie Wilkerson). Het vragen van help vereist zelfkennis van de zwaktes van de ondernemer. Vooral in een cultuur waar individualisme veel voorkomt, lijkt het vragen om hulp geen natuurlijk proces. Dit leidt tot een blokkade in de operatie waardoor ondernemers stranden op momenten die cruciaal zijn voor het succes van een bedrijf. Bijvoorbeeld bij het opschalen naar een volgend fase, of bij het sturen op winst. Dus, schroom niet: heb het lef en vraag om hulp!

2. Omring jezelf met een ‘inner cirkel’ van kritische supporters

Deze les is sterk verbonden met het eerste punt. Ondernemers die omringd zijn door een groep kritische supporters, hebben meer kans in het opschalen van hun successen dan de eenzame zelfstandigen. Deze kritische supporters kunnen mentoren of coaches zijn, maar ook familieleden of goede vrienden. en hoeven niet perse in de onderneming ingebed te zijn. Twee kritische blikken zien meer dan één.

3. Vier je successen!

Vaak zijn ondernemers streng en strak in hun eigen planning en komen zij zelden op adem. In chaotische momenten is het belangrijk om een moment te nemen om successen te vieren. Successen vieren is de keuze om je blij je voelen over de reis. Dit óók vereist een stukje lef. Laat alles los, en kies voor geluk en (zelf-)reflectie om de reis te vieren!

4. Blijf dicht bij jezelf en bij het doel/purpose van je onderneming

Ten eerste de “zelf” staat los van het doel van een onderneming; en tegelijk zijn deze twee sterk verbonden aan elkaar. Het doel van een onderneming bevat visie, missie en passie. De “Zelf” is het resultaat van de som van talent en passie. Daarom is het uitermate belangrijk dat het doel van de onderneming dicht bij de ‘zelf’ blijft. Laat het ondernemerschap dicht bij je hart, vaardigheden, passie en talenten ligt liggen.

Met o.a. deze tips heb ik de journey van een ondernemer in een mapping gegoten, (gebaseerd op customer experience theorie), samen met de eerste typeringen van ondernemers. De Ondernemers’ Journey is een veelzijdige reis; persoonlijk ben ik blij dat we bij dutch met veel ondernemers en (corporate) start-ups betrokken zijn en hen met onze en de ervaring die we hebben opgedaan bij andere startups kunnen helpen in de verschillende fases van een ondernemers journey.

Heb je input, feedback of wil je sparren? Wil jij ook betrokken zijn bij de verdere ontwikkeling van Ondernemers Journey? Neem dan contact met ons op!

dutch