The future of food

Systeemverandering in de voedselketen creëren met beebox

In 2012 zagen we bij dutch dat de markt voor biologisch voedsel gebaat zou kunnen zijn een kortere keten. Zodat boer en burger dichter bij elkaar komen met alle voordelen van dien; meer begrip waar ons voedsel vandaan komt een eerlijkere prijs voor boeren.

Als het er dan nog niet is, dan gaan we het zelf doen. Duurzaam doen, zoals we dit nu ook doen in de energietransitie.

Een keten verandert niet met een pennestreek

Natuurlijk draai je de keten niet om  in een simpele beweging. Enkele dutchers hebben een uitgebreide oriëntatie gedaan van de toenmalige dienstverlening. Daaruit bleek dat boeren al jaren zochten naar een oplossing om uit de wurggreep te komen van de grote retailers. Verder zochten consumenten naar een makkelijkere manier om biologische producten van goede kwaliteit in huis te krijgen.

Vraag en aanbod zochten beide naar elkaar, nu moesten ze nog bij elkaar gebracht worden.

De start van een landelijk dekkend regionaal netwerk

Nog voor HelloFresh zijn intrede deed hebben we in Nederland het concept van Beebox geïntroduceerd. Elke week een biologisch assortiment voedsel gebaseerd op een abonnement structuur en locale franchisers. Met de poten in de klei zijn we stad en land afgegaan om op markten en braderieën Beeboxen af te leveren. Hiermee begin ook het scouten en oplijnen van regionale ondernemers om hun eigen dekkingsgebied te beleveren als franschise nemers van Beebox..

De uitdagingen van de start-up

Wat begon als een idee om de voedselketen te verkorten nam al snel serieuze vormen aan. Beebox veroverde een leidende positie in het duurzame segment met een financieel gezonde basis. In 2012 begonnen ook Hellofresh en andere aanbieders zich te mengen op de Nederlandse markt met vaak zeer agressieve promotiemethoden. De markt voor maaltijd-boxen nam snel toe en de uitdaging werd al snel: ‘Hoe schalen we op gezonde en effectieve manier’. De markt vroeg steeds meer om levering van de boer naar de consument binnen één dag.

Van idee naar zelfstandige operatie

Al in een vroege fase zagen we dat Beebox uit kon groeien tot een serieuze speler en dat deed het ook. Daarmee kwam het besluit om dit op te zetten als zelfstandige organisatie, waarbij dutch nog steeds voor eigen rekening en risico haar netwerk en mensen beschikbaar stelde. Naast het opzetten van de logistieke en de salesstructuur hebben we ook de boeren met elkaar en hun afnemers verenigd door een coöperatie op te zetten waarbij alle partijen profijt hebben. Om vervolgens in 2016 de fusie van Beebox met duurzaam versbedrijf Willem & Drees te begeleiden.

Eten van een gezonde keten

Met deze fusie kon de verdere groei nog beter gefaciliteerd worden. Naast de samengestelde Beebox kan nu biologisch vers eten van boeren worden bijbesteld in de online winkel. Deze veranderingen passen bij de missie van Willem&Drees om de groeiende groep bewuste consumenten een breder vers aanbod en nog meer gemak te bieden. Met als basis een gezonde voedselketen.

Willem&Drees is ook een coöperatie van boeren, burgers en bedrijven. Partijen kennen elkaar, luisteren naar elkaar en werken met elkaar. Samen wordt een eigen gezonde voedselketen gecreëerd, waar iedereen beter van wordt. Geheel zelfstandig en onafhankelijk van machtige inkooppartijen of multinationals. Het voorbeeld van een keten die is gebaseerd op kracht in plaats van macht.’’

Benieuwd hoe we in uw organisatie het ondernemerschap kunnen aanwakkeren en helpen om nieuwe ideeen naar de executiefase te brengen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.

Wie
Beebox in samenwerking met dutch sustainable transformations

Missie
Boeren en burgers dichter bij elkaar brengen door een systeemverandering in de voedselketen. Eerlijk eten voor een eerlijke prijs. Locaal en duurzaam.

Resultaat
Een zelfstandig opererende organisatie, die leidend is in het duurzame segment met een financieel gezonde basis en een fundament voor groei. Gebaseerd op de fusie met Willem&Drees.

Benieuwd naar het huidige Willem&Drees?

Image Naar Willem&Drees

Change the system

Vanuit een intrinsieke motivatie zetten we zaken in beweging. Heeft u een zaak die in beweging gezet moet worden, neem dan contact met ons op.
Contact opnemen

Deel deze case

In opdracht van:

Image